Ukulele

- Soitin: Sopraanoukulele
- Soitinryhmä: Kielisoittimet
- Ääniala: c¹ — a² (C4 — A5); kromaattinen
- Vireisyys: C — vireinen
- Kielten virity: g¹,c¹,e¹,a¹ — (G4,C4,E4,A4)
- Huomioitavaa: Viritys merkitty ylhäältä maahan päin
Kuvaus
Ukulele on Havajilla 1800- loppupuolella kehitetty kielisoitin. Rakenteeltaan se on pienikokoinen 4‑kielinen kitara. Ukulelea näppäillään sormin taikka plektralla. Äänen korkeutta säädetään — samoin kuin useimmissa kielisoittimissa — lyhentämällä kielen soivaa pituutta painamalla sitä otelautaa vasten.
Ukulelen materiaalina käytetään puuta, puuviilua taikka muovia. Tavallisimpia puulajeja ovat mahonki, kuusi, vaahtera, koa, kirsikka, ruusu, eben, leppä ja akaasia. Kielet tehdään nailonista taikka jostain muusta muoviseksesta aikaisemmin käytetyn suolen sijaan. Ukuleletyypit ovat sopraanoukulele (yleisin), alttoukulele (konserttiukuklele), tenori ukulele ja baritoniukulele. Bassoäänien soittamista varten on olemassa bassoukulele.
Historia
Ukulelen edeltäjä oli Madeiran saarella suosittu pieni nelikielinen kitara braguinha, jonka Havaijille toivat Madeiralta tulleet siirtotyöläiset. Braguinha kehittyi Havaijilla ukuleleksi, kun sen otelaudasta tehtiin 12-nauhainen. Ukulele nousi Havaijin kansallissoittimeksi muutamassa vuosikymmenessä.. Se soveltui hyvin laulujen säestämiseen.
Ukulelesta tuli 1900-luvun alussa uudistuneen hulatanssin säestäjä yhdessä kitaran kanssa. Ukulele-nimen tarkkaa alkuperää ei tunneta, mutta nimen sanotaan viittaavan pomppivaan kirppuun. Nykyisin ukulele on hyvin suosittu soitin ja sitä soittavat kaikenikäiset. Koulusoittimena se on syrjäyttämässä nokkahuilua